kosik

Váš košík je prázdný.

Uživatel nepřihlášen :

GUGLA - LEPŠÍ NEŽ BRAMBORÁK?

Možná jste tento název už někde slyšeli, mně tento recept přišel v emailu a nedalo mně, abych jej nevyzkoušela. Mohu jen doporučit, naprosto bezkonkurenční oběd nebo večeře...

Na 1 plný plech (asi 8 porcí) potřebujete:

1,5 kg brambor, 1,5 dl oleje,

400 g uzeného masa,

4 stroužky česneku, 1,5 dl mléka,

3–4 lžíce hladké mouky,

sůl, pepř, majoránku, tuk na vymazání plechu

 kyselou okurku k podávání.

Vzhledem k tomu, jak moc je tohle jídlo dobré, doporučujeme s plechem nepočítat pro víc než 4 lidi. Zmizí totiž rychlostí blesku :-).

Nejdřív si připravte opravdu velkou mísu. Všechny brambory oškrábejte a nastrouhejte
nahrubo a uzené maso (kolik ho tam dáte, záleží na vaší chuti, na uvedené množství ale
minimálně 400 g) nakrájejte na kostičky.

Maso přidejte k bramborám, přidejte olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku (tou
rozhodně nešetřete) a vše důkladně promíchejte. V případě, že jsou brambory hodně mokré,
část vody z nich slijte. Nakonec přidejte mléko a mouku a vše ještě jednou promíchejte.

Hluboký plech vymažte olejem nebo sádlem a všechno bramborové těsto do něj urovnejte.
Použít můžete i zapékací misku, z té ale nebude mít lahodná gugla tak křupavé dno.
Připravený plech vložte do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia a dejte péct asi na 30 minut.
Když začíná mít gugla růžovou křupavou kůrku, teplotu stáhněte na 200 stupňů a pečte
dalších asi 30 minut.

Zajímavé články