kosik

Váš košík je prázdný.

Uživatel nepřihlášen :

DOMÁCÍ CHLEBA

Přeložené těsto
Přeložené těsto

Naprosto jednoduchý recept se ke mně dostal tak nějak náhodou, a proto jsem si řekla, že to tentokrát vyzkouším. A k mému překvapení se povedl a členům rodiny tak zachutnal, že jiným zřejmě kupovaným se hned tak nezavděčím.

Co bude potřeba:

3 hrnky hladné mouky (hrnek 250 ml, mouka chlebová nebo obyčejná hladká)

1 lžička sušeného droždí

1,5 lžičky soli (můžete dát i 2 lžičky)

1 až 2 lžičky drceného kmínu

podle chuti můžete přidat cibuli, škvarky, semínka atd.

Do zamíchané směsi přidejte 1,5 hrnku vody radši méně, s těstem se pak lépe pracuje. Misku s těstem zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Těsto kyne 8 až 12 hodin, tak je lepší si jej přichystat večer a do rána nechat kynout. Chléb se peče buď ve skleněném pekáči s poklopem nebo já osobně v hrnci s pokličkou.

Po 8 až 12 hodinách těsto vyklopíme na vál posypaný moukou a gumovou stěrkou roztáhneme na placku 2 až 4 cm vysokou. Poté necháme 15 minut odpočívat. Těsto přeložíme na třetiny  "zvrchu a zespodu" a "zleva a z prava". Takto připravené těsto necháme 30 min odpočívat zakryté utěrkou. Po půl hodince zapneme troubu na 230 °C a vložíme do ní nahřát hrnec. Těsto tuto další půl hodinu odpočívá.

Nyní vložíme těsto do pekáčku a můžeme posypat semínky, vložíme do trouby a pečeme 30 minut na 230°C, poté sundáme pokličku a ještě dopečeme 15  minut.

Jestliže recept jednou vyzkoušíte, tak zjistíte, že je lepší péct rovnou chleby dva, jeden vám totiž nikdy nebude stačit.

Přeji dobrou chuť.

Autorka článku : Renata Slaná

Zajímavé články