kosik

Váš košík je prázdný.

Uživatel nepřihlášen :

BEZINKOVÝ SIRUP

SUROVINY:

Budeme potřebovat 70 až 90 květů černého bezu,

5 l vody převaříme a necháme vychladnout,

10 dkg kyseliny citronové.

Květy necháme 24 hodin namočené a občas promícháme. Scedíme přes dvojitou gázu nebo přes husté sítko.

Na 1 litr šťávy dáme 1 kg cukru krystal (já dávám méně). Zahřejeme a mícháme tak dlouho až se cukr rozpustí. Nakonec přidáme1 sáček kyseliny sorbové (2 g na dávku 5 litrů šťávy, která sirup konzervuje. Řádně promícháme, aby kyselina sorbová splynula se sirupem.

Naplníme do připravených lahví. Sirup vydrží celý rok ( u nás nevydrží, protože v sezóně bezinek se pije jen tento sirup), někdy se udělá nahoře špunt, který po otevření odstraníme. Skladujeme jako kompoty.

Stejně můžeme vyrobit sirup z lipového květu, mateřídoušky, máty peprné, meduňky. Je vhodný při nachlazení, horečkách, při onemocnění průdušek, odkašlávání.

Vyzkoušejte - je vynikající.

Autorka: Renata Slaná

Zajímavé články